Espoon seurakuntasanomat Esse antoi Antti Eskolan "Yksinkertaisen uskon" luettavaksi "aktiiviselle seurakuntalaiselle" NN ja haastatteli tätä sitten aiheesta sivun kokoisen jutun verran. Erikoinen ratkaisu, sillä Antti Eskolahan ei kirjoita aktiiviseurakuntalaisista, vaan heistä, joille kirkossa käyminen on vierasta mutta seurakunnasta ei silti erota.

Kuvitteliko Essen toimitus, että Eskolan "Yksinkertainen usko" on sopivaa luettevaa ei-teologille ja naiselle? Kyseisestä NN:stä ei kerrota mitään muuta kuin tuo aktiivinen seurakuntalaisuus. Hänen ajatuksilleen annetaan iso tila pienessä lehdessä, mikä on sinänsä kunnioitettavaa, mutta en minä ainakaan saanut NN:n sanoista mitään itselleni. NN:n mielipiteet ilmeisesti ovat jollakin tavalla seurakunnnankin mielipiteitä. Vai mikä ihmeen idea tässä oli? Onko NN teologinen kannanottaja tai kirjallisuuskriitikko? Vai vertaileeko NN vain omia aivoituksiaan Antti Eskolan ajatuksiin? Ei suoraan sanottuna paljon kiinnosta.

NN nimeää Eskolan ajattelun "äijäteologiaksi" ja syyttää Eskolaa liiallisesta omaan järkeen luottamisesta. Minusta on kummallista sotkea sukupuolta näihin pohdintoihin. Vieläkö 2000-luvulla pitää ajatella, että järki on miesten aluetta ja naiset sitten hurmoksessa ottavat kirkon lahjat vastaan?

Mieluummin minä ainakin luen Antti Eskolaa kuin Esseä. Esse on hämmästyttävän konservatiivinen ja epä-älyllinen lehti. Esimerkiksi tässä NN:n haastattelussa, jossa Antti Eskolan kirjaa käsitellään, esiin tulee mm. että Raamatun ja Katekismuksen opetuksia ei saa kyseenalaistaa eikä omia ajatuksia pidä laittaa kilpailemaan kirkon opinnäkemysten kanssa. Vierastan kovasti tuollaista kirkkoa, joka kieltää jäseniltään oman ajattelun. Kärsiikö Jumala kilpailusta? En ymmärrä tällaista jumalaa.

Onneksi ajatukseni kirkosta eivät tuota minulle suurta ahdistusta. Näen kirkot ja seurakunnnat vain ihmisten harrastuksiksi täällä maan päällä. Meidän tekomme voivat ehkä vaikuttaa kohtaloomme, mutta ei se, mihin kerhoon kuulumme. Jos Jeesus olisi täällä, hän voisi hyvinkin heiluttaa ruoskaa meidän satojen seurakuntiemme päällä. Mehän olemme tehneet Elävästä Sanasta ja Ikuisesta Elämästä rihkamaa, jota kymmenyksillä myydään.