Mihin opettaja tarvitsee ylempää korkeakoulututkintoa? Eikö yhteenlaskua ja jopa toisen asteen yhtälöitä opeta ihan kevyesti lukiopohjalta? Sitä paitsi kouluissahan on näitä lukiopohjalta tai keskeneräisin yliopisto-opinnoin opettavia opettajia. Ja hyvin menee.

En usko, että kovin moni pitää autokoulua turhana, vaikka ilman korttiakin voi ajaa. Varmasti osa meistä oppisi (ja oppii) ajamaan ilman organisoitua autokoulua oikein hyvin. Samoin joku voi olla ihan hyvä opettaja lukiopohjalta. En silti kyseenalaistaisi opettajankoulutuksen merkitystä. Paitsi että sen avulla voidaan korjata ja paikata opettajaksi aikovien tietoja ja taitoja (kaikki kun eivät ole loistavia luonnostaan), sillä luodaan yhteistä arvopohjaa ja syvempää näkemystä opettajuuteen.

En haluaisi, että minua hoitaisi itseopiskellut lääkäri. Voisihan hän olla hyväkin, mutta riski ja panos ovat liian suuria. Tietysti otan vastaavia riskejä koko ajan. En tiedä, mitä kouluja autoni jarrut korjannut mies on käynyt. Olisi ollut turvallisempaa viedä auto merkkikorjaamoon, mutta nuukuus vei voiton. Vanhemmat eivät kuitenkaan saa veronalennusta silloin, kun heidän lastaan opettaa ylioppilaanplanttu. Tai ehkä he saavatkin.

En olisi opettaja, ellen uskoisi koulutukseen ja oppimiseen. Uskon, että on sekä ostajan että myyjän etu, että tuote on mahdollisimman hyvä. On hienoa, kun ihminen löytää oman alansa, sitoutuu siihen, kehittää itseään ja tekee työtään mahdollisimman hyvin. Siitä hyötyy koko yhteiskunta. Peruskoulun viimeisiä vuosia pitäisi vain kehittää jotenkin, jotta ne eivät olisi niin monelle vain tylsää odotusta tai suoranaista piinaa. Valinnaisuuden vähentäminen ei ainakaan ollut oikea ratkaisu. Pikemminkin mahdollisuutta jonkinlaiseen erikoistumiseen kaivattaisiin. Miksi peruskoulua ei voisi suorittaa monenlaisin tavoin, kuten akateemisiakin opintoja? Yhtäläinen jatko-opintokelpoisuus on kaunis ajatus, mutta sen seuraava askelhan on tehdä lukio pakolliseksi. Mitä sen jälkeen? Kaikille pakollinen lääkis? Ettei vain kukaan olisi toista huonommassa asemassa. Ei tämä näinkään voi mennä.